Штори дизайн та пошиття
Київ
вул. Малевича, 86-Б,
Палац Україна

100 років школі Баухаус

 > 
 > 
100 років школі Баухаус
100 років школі Баухаус Хоча школа проіснувала лише 14 років (1919-1933), дизайнери перебували під впливом визначних пам'яток Баухауза протягом десятиліть. Сміливі кольори, геометричним малюнком та промислові елементи - основа робіт Баусаус.

Як розвивалося рух Баухаус? Відкрийте для себе історію Баухауза та його тривалий вплив на дизайн.

Баухауз через десятиліття

1920-ті роки

Баухауз вперше відчинив свої двері для студентів у 1919 році, об'єднавши образотворче мистецтво та архітектуру. Вони почали проводити майстер-класи з металообробки, виготовлення столярних виробів, ткацтва та розпису стін, а 1923 року прийняли гасло «Мистецтво в промисловості».

Незабаром засновник «Баухауза» Вальтер Гропіус перемістив школу до спеціально збудованого будинку Баухауз-Дессау. Створена самим Гропіусом, школа розвивала його ідеї, обираючи сміливі кольори та лаконічну, позбавлену декору архітектуру.
.
Изображения Дессау и Вальтера Гропиуса: Pinterest


1930-ті роки

Через політичний клімат та нацистський режим у Німеччині в 1930-х роках Баухауз був змушений закритися в 1933 році. У міру розвитку війни колишні студенти та магістри втекли з Німеччини та емігрували по всьому світу, де спадок Баухауза був продовжений у різних країнах.

Гунта Штольцль, єдина жінка-вчителька у школі, емігрувала до Швейцарії, щоб продовжити свою роботу. Вона викладала у ткацькому класі Баухауза та створила абстрактний текстиль, який досі надихає дизайнерів.

Работа Гунты Штёльцль. Изображения: Pinterest.

1940-ті роки

Вальтер Гропіус емігрував до Америки і продовжував викладати в Гарвардській школі дизайну. Протягом цього часу він співпрацював зі студентом Баухауза Марселем Бройєром у Alan I W Frank House та інших архітектурних проектах.

Alan I W Frank House. Изображения: Pinterest

1950-ті роки

Макс Білл, колишній студент Баухауза, відкрив Ульмську школу дизайну у 1953 році, де студенти вивчали дизайн за межами Баухауза.

Плакат, розроблений Маргарет Коглер в одній із шкільних майстерень, демонструє еволюцію Баухауза. Її дизайн зберіг знакові абстрактні форми механізму у сучасній яскравій кольоровій гамі.


Изображение плаката Коглера: Pinterest

1960-ті роки

У 1960-х роках відзначалося 50-річчя Баухауза. Королівська академія мистецтв відкрила виставку «50 років Баухауза», що призвело до пробудження інтересу до школи, яка відбулася у 1970-х роках.

У 1965 році французький модельєр Ів Сен-Лоран навів відродження Баухауза на подіум зі своєю колекцією Mondrian. Плаття простої геометричної форми, на якій були надруковані блоки яскравих основних кольорів.

Слева: 50 лет Баухауза. Справа: коллекция YSL. Оба Pinterest

1970-і роки

Баухаус харчувався культурою 70-х. Рух розширився від моди до інтер'єрів, з блочними квітами, лінійними меблями та геометричними візерунками, що переміщуються до житлових приміщень. Британська група Bauhaus також випливла наприкінці 70-х років, назвавши себе на честь знаменитої школи дизайну.

Слева: интерьер 70-х годов. Вверху справа: обложка альбома Баухаус. Справа внизу: группа Баухауз. Все изображения: Pinterest

1980-ті роки

Знамениті сталеві трубчасті стільці від колишнього вчителя Баухауза Марселя Бройєра стали популярними у 80-х роках. Примітна меблі стала однією з головних особливостей інтер'єрів постмодерну. Стільці цього періоду досі перевидаються в осучаснених кольорах.


Горнолыжный курорт Флейн: Pinterest.

1990-ті роки

Фонд Баухауза Дессау був заснований в 1994 році в початковій будівлі в Дессау, який мав намір передати спадок Баухауза на довгі роки.

2019

Мода та інтер'єр святкують сторіччя Баухауза, а дизайнерський рух відроджується на подіумі.

Слева: осень Issa 2018. Сверху справа: осень Mary Katrantzou 2018. Снизу: Paul Smith 2018. Изображения: Pinterest



Повернутися назад


 
Отримати
консультацію
 
Замовити замір
або дизайн